Att leva på sin musik

Drömmer du om att jobba som musiker? Då får du räkna med att det kan ta lite tid innan du har råd att försörja dig med ett sådant arbete. Det bästa du kan göra är att börja sakta, bygg upp CV:t och förhoppningsvis leder det dig till bättre uppdrag.

En härlig sak med musik är de vägar du kan välja, och alla olika genrer du kan jobba med. När vi pratar om musiker kommer främst artister till tankarna både de som spelar instrument och de som sjunger. Men det finns många fler musikarbeten du kan välja mellan, från att skriva musik till filmer till att jobba som musikproducent.

Studera musik

När du har bestämt dig att musik är vad du vill arbeta med finns det flera vägar du kan välja mellan. Ett alternativ är att studera. Om du vill bli musikproducent är det bra om du har en utbildning som visar att du förstår dig på grunderna. Det är även möjligt att ta sig in i musikbranschen utan någon utbildning, men om du ska ansöka jobb hos ett företag är det ett stort plus om du har utbildning.

Det finns flera utbildningar du kan välja mellan som riktar sig till musikbranschen. Förutom att det ger dig kunskap du behöver är utbildningen även något som kan hjälpa dig bygga upp kontaktnätet. Det ger dig möjlighet att träffa andra människor som har liknande drömmar som dig. Detta är ett stort plus när det är dags att ta nästa steg in i branschen. Vill du lära dig spela instrument finns det även lektioner du kan gå för att göra detta.

Youtube och Podcasts

Ett bra sätt att få lite erfarenhet på är att skapa kortare musiksnuttar som kan spelas på Youtube eller i olika podcasts. Vissa väljer till och med att skapa hela låtar som de laddar upp på Youtube. Trots att det kan ta en stund innan detta leder till att du börjar tjäna pengar, är det samtidigt ett smidigt sätt att börja dela sin musik med världen.

Soundtracks

Ett annat sätt du kan börja med musiken är att skapa musik för spel eller filmer. Då bör du ha lite erfarenhet som kompositör. Du bör gärna känna till vilken typ av musik som passar för olika genrer. Hans Zimmer är kanske en av de mer kända personerna som skapat några av de mest välkända soundtracks genom tiderna.