Per Gessle slog igenom på slutet av 1970-talet tillsammans med gruppen Gyllene Tider. Därefter har han varit en av Sveriges mest älskade artister.

Han skapade flera klassiska låtar med Gyllene Tider, till exempel När vi två blir en, Gå & Fiska samt Sommartider. De flesta svenskar över en viss ålder, och även några yngre personer, kan dessa låtar utantill. De spelas ofta på radion än idag.

Efter att han varit med i Gyllene Tider fortsatte succén med Roxette. Roxette var ett band med Marie Fredriksson och Per Gessle som startades år 1986. De har sålt över 75 miljoner album över världen. Gruppens internationella genombrott skedde när en amerikansk utbytesstudent gav KDWB, en radiostation i Minnesota, ett exemplar av Look Skarp vilket var ett album från Roxette. The Look var en låt som började spelas och spred sig vidare till fler radiostationer. Allt eftersom dök fler och fler av Roxettes låtar upp på radiostationer i USA och It Must Have Been Love var en av låtarna som verkligen fastnade hos folket. Den blev faktiskt ledmotivet i Pretty Woman, en film med Julia Roberts.

Trots att Gyllene Tider tagit ett antal pauser har de återförenats genom åren och släppt en del ny musik. Senaste gången vi hörde från bandet var år 2019 då de hade en riktig avskedsturné. Men trots detta är det inte omöjligt att vi kommer få höra mer från Per Gessle. Det är inte ovanligt att han dyker upp igen när de flesta börjar tro att han slutat med musiken.