Om du lyssnar på musik för ofta

Musik är en sak som många säger att de inte kan leva utan. Vad musiken betyder för personer kan dock variera en hel del. Det finns musik som låter vackert för en person men samma låt kan låta som oljud för en annan. Samma musik/låt kan dessutom framkalla olika känslor beroende på vem som lyssnar.

Eftersom musiken är en väldigt stor del av vårt samhälle idag är det inte konstigt att många undrar ifall det är möjligt att lyssna på musik alldeles för mycket, eller om det kan vara skadligt att lyssna på musik.

Hur musiken kan påverka hjärnan

När du lyssnar på favoritmusiken kan din hjärna bli positivt stimulerad. Personer som lär sig spela instrument när de är unga kommer börja använda en del av hjärnan som andra personer inte gör. Det sägs även att personer som skapar musik är bättre på att lära sig andra språk, och på multitasking. Musiken sägs även kunna fungera som antidepressivt.

Musik kan skada hörseln

Din hörsel är dock någonting som kan skadas av musik. Det gäller främst om du lyssnar på väldigt hög volym och med hörlurar. Detta kan nämligen leda till hörselskador eller tinnitus. För att undvika detta bör du alltså justera volymen så den inte är alldeles för hög. Musik kan kort sagt både få dig på ett bättre och ett sämre humör. Du kan alltså själv välja om du vill lyssna på låtar som får dig att må bra, eller bli ledsen.

Lyssna på rätt sätt

För att undvika att musiken ska påverka dig negativt finns det saker du kan göra. Lyssna inte på för hög volym, speciellt när du använder hörlurar. Se även till att du väljer musik som får dig att må bra. Det är inte ovanligt att folk skapar spellistor som de kan ta fram beroende på hur de mår i den stunden.